Wat houdt mij bezig?

Op deze pagina wil ik met u delen wat mij persoonlijk bezighoudt. Wat mij opvalt, intrigeert of aan het denken zet. Maandelijks zal ik hier iets schrijven. Uw reactie is van harte welkom via info@human-award.nl.

 

 Blue Monday

 

Blue Monday is een benaming voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De Feestdagen zijn achter de rug en de versieringen opgeruimd. Veel mensen hebben goede voornemens gemaakt maar de eerste tegenslagen m.b.t. deze voornemens zijn vaak al geïncasseerd. De dagen zijn nog kort (al beginnen ze al weer te lengen), het is soms somber weer en de zomervakantie lijkt nog ver weg. Voor velen reden genoeg om zich somber te voelen.

De bedenker van Blue Monday, de Britse psycholoog Cliff Arnall, bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. In 2017 valt deze Blue Monday op 23 januari.

Arnall kreeg veel kritiek op zijn ‘wetenschappelijke formule’. Zo zou het een publiciteitsstunt zijn en zou de formule ook niet kloppen. En volgens de krant de Guardian heeft Arnall zelfs toegegeven dat het een betekenisloos fenomeen is.

Ondanks de tegenwerpingen besteden veel media aandacht aan Blue Monday. Een voorbeeld hiervan is het depressiegala. Diverse artiesten, onder wie cabaretier Mike Boddé, voetbalanalyticus René van der Gijp en kleinkunstenares Martine Sandifort vragen in dit programma aan de hand van eigen ervaringen aandacht voor depressie. Het wordt uitgezonden op NPO 1 om 22:00 uur.

En ook de commercie ruikt geld en heeft zelfs een speciale website in het leven geroepen waarin bedrijven de krachten bundelen en met allerlei aanbiedingen komen in het kader van Blue Monday

 

Wat laat jij je aanpraten?

Kortom: in weerwil van de mooie formule die je met toelichting her en der op het internet kan vinden, is Blue Monday onzin. Natuurlijk mag je in Blue Monday geloven, net als in Sinterklaas, de Kerstman of kaboutertjes. We leven in een vrij land.

Mijn advies is om je vooral geen deprimerende dag aan te laten praten door handige marketingjongens. Doop die ‘blauwe maandag’ om tot een blije maandag. Kijk naar de wereld om je heen en realiseer je dat je het hier in NL waarschijnlijk niet zo slecht hebt. Ja, die winter is geen winter meer en vaak ook nat, maar daar merk je vast op je werk niet zoveel van. Als je thuis bent kruip je lekker op de bank met een kop koffie of thee en een goed boek of kijk je naar een leuk tv programma. Of: ga er juist op uit en maak van die blauwe maandag een blije maandag die je laat volgen door Drie Dolle Dwaze Dagen.

Als je je dan tóch iets laat aanpraten, laat het dan positief zijn. Negatief kan altijd nog!

 

Tot slot

Blue Monday moeten we dus niet té serieus nemen, de sombere gevoelens die mensen kunnen hebben wél. Langdurige sombere klachten hangen helaas niet af van één bijzondere dag in het jaar en daarom is het belangrijk een depressie bijtijds te signaleren en te behandelen. Je huisarts is hierbij de eerst aangewezen persoon.

 

Ik hoor graag van je hoe het je vergaat deze maandag in januari!